Verslag zeilwedstrijd 31-08-22

De 13e zeilwedstrijd van het seizoen is de 2e wedstrijd van de laatste sessie van 4 inhaal wedstrijden. De start was om 19:30u met een Noord oosten wind kracht 4 afnemend naar kracht 2.

Het parcours Blauw NN22-NN40, Geel NN24-NN38. 15 deelnemende schepen.

De start bij een inhaal race is anders als bij een gezamenlijke start. Bij de start van de inhaal race zie je de schippers eerst wat verder van de startlijn afvaren of een paar keer de startlijn passeren om de tijd beter in te schatten. Om vervolgens de startlijn echt te passeren op de starttijd die vooraf voor de schipper is bepaald.

Wordt de snelheid ingezet om het voorliggende zeilschip in te halen is het altijd opletten geblazen voor de zeilschepen die eerder gestart zijn.

De windrichting was het zelfde als 24-08-2022 echter was de winkracht gelukkig meer wat ook meer spanning geeft om elkaar proberen in te halen.

De snelheid is natuurlijk variërend per zeilschip tussen en binnen de betreffende klasse. Wat altijd dringende momenten met zich meebrengt.

Tijdens de inhaal wedstrijd zie je de zeilschepen keuzes maken, voor de wind varen of halve wind varen. Alleen om meer snelheid te maken. Natuurlijk met de vraag was de keuze de juiste…?

Door deze keuzes is het een prachtig gezicht als de schepen elkaar meerdere keren kruisen, waarbij de voordelen zich elkaar afwisselen.

Een mooi voorbeeld het schip wat voorlicht wilt natuurlijk niet ingehaald worden. Door de spanning wordt de boei iets te ruim genomen waardoor er ruimte ontstaat om achterlangs te steken, waardoor geprobeerd wordt eerder en meer wind in de zeilen te krijgen om het inhalen te verwezenlijken.

Bij bijna identieke schepen zie je soms moeilijk dat je een foto maakt van 2 zeilschepen.

Hoe later het wordt, de wind gaat afnemen en de zon ondergaat….