Verslag zeilwedstrijd 14-09-2022

De 7e inhaal wedstrijd van het jaar. Een zonnige na zomerse avond.

De wind uit noordelijke richting kracht 2.

Het veld bestond uit 12 deelnemers.

De start was richting boei NN24 voor klasse Geel en boei NN22 voor klasse Blauw, in westelijke richting.

De wedstrijd tijden waren i.v.m. het vroeger donker worden aangepast. De eerste zeil boot passeerde de startlijn om 19:10uur de algemene eindtijd van de wedstrijd was hierdoor ook aangepast naar 20:20uur.

De wind was nu meer aanwezig waardoor de zeilboten achter elkaar op de aan hun aangegeven tijd de startlijn passeerde.

Het is dus de kunst om toch goed voorbereid aan de start te verschijnen ook is deze 20 minuten vervroegd

Natuurlijk wil je niet te vroeg de startlijn passeren omdat dat altijd in mindering wordt gebracht aan het einde van de wedstrijd tenzij je even terug gaat om opnieuw de startlijn te passeren.

Omdat de vertrektijden bij een inhaalwedstrijd kort bij elkaar kunnen liggen is het op tijd en goed aanvaren van de startlijn zeer belangrijk. Je kan daardoor de eerste al inhalen op de startlijn.

Als je dan in de juiste positie licht voor de meeste wind in de zeilen te krijgen, hoop je snel de volgende zeilboot in te halen.

Vaar jij een snellere boot met een goede wind in de zeilen moet je altijd oppassen. Niet iedereen vaart dezelfde koers, maar die kan wel voorrang hebben.

Loopt de wedstrijd goed, dan kan het zijn dat van dezelfde klasse het veld dichter op elkaar gaat komen. Wat zeker leuk beeld gaat geven bij de boei, waar dan de juiste keuze gemaakt moet worden. Wie houdt de meeste wint in het zeil en wie doet wat na de boei….

Zo zie je dat de schipper met zijn mensen de juiste keuze kan maken om een grote slag te gaan slaan.

Als zo’n keuze opvalt bij de andere teams zie je gauw dat goed voorbeeld doet volgen.