Verslag Zeilwedstrijd 31-05-2023

Deze avond stond s’ morgens nog in de weer overzichten gepland met een wind kracht NO kracht 3, maar dat werd aan het einde van de dag toch even wat anders…

De 4e zeilwedstrijd van het seizoen. Een zonnige avond met een straffe harde wind.

De wind uit Noord oostelijke richting kracht 5-6.

Het veld bestond uit 14 deelnemers.

8 schepen in de gele klasse, parcours Boei NN24 en NN38 en 6 schepen in de blauwe klasse, parcours Boei NN22 en NN40.

De start was richting boei NN22 en  NN24.

Het was de 4e gezamenlijke start van het seizoen. Het startsein was om 19:30u.  De harde Noord Oosten wind speelde belangrijke momenten tijdens de start en de startlijn.

Even de neus van het schip iets te veel naar backboord en hup de wind slaat gelijk verkeerd in de zeilen, waardoor een kleine aanvaring op de loer ligt.

Gelukkig hadden de meeste schepen gekozen voor de ruimte, waardoor het de eerste richting kon gaan bepalen voor de eerste boei.

Echter de wind varieerde en nam toe tot windkracht 6. Al snel werd zichtbaar dat schepen moesten gaan kiezen om te gaan laveren. Wat natuurlijk mooie momenten oplevert qua voorrang momenten. 

Met de harde wind was het een echte wedstrijd voor beide klasse. Met volle snelheid werden de boeien genomen.

Als de eerste boei genomen was, werd cours gezet richting de 2e boei half voor de wind leek mogelijk een moment voor de spinaker…

Maar de wind was deze avond echt wel een beetje de baas en dacht daar anders over. Even de spinaker losnemen…

Het was deze avond een echte wedstrijd het hele veld naar de 2e boei al was die voor de blauwe klassen 1 boei verder. In de gele klasse waren het spannende momenten om plaatsen te verschalken bij de boei NN38, om vervolgens met halve wind snel snelheid te maken naar de startlijn voor de 2e ronde.

Bij de blauwe klasse ging het een boei verder het er wat rustiger aan toe.

Bij boei NN22 was het bij de blauwe klasse wat meer spectaculair. Op hoge snelheid werd de boei genomen echter was het daarna opletten geblazen voor de aanjagende achtervolger.

Wat telkens weer mooie fragmenten opleverde.

Het ging natuurlijk niet altijd even goed. Even een paar verkeerde keuzes en je komt achterop en je moet meer overstag om naar de boei te komen.

Of je gaat zo lekker, maar je mist een boei, wat betekend dat je gediskwalificeerd wordt…