Verslag zeilwedstrijd 21-06-2023

De 7e zeilwedstrijd van het seizoen. Een zonnige avond met een variërende wind zuidwest naar Noordwest kracht 3 naar 2.

Het veld bestond uit 12 deelnemers.

5 schepen in de gele klasse, parcours Boei NN36 en NN22 en 7 schepen in de blauwe klasse, parcours Boei NN38 en NN20. De start was richting boei NN36 en  NN38.

De 7e zeilwedstrijd was een inhaalrace. De start volgorde wordt bepaald door een toegewezen starttijd. Deze is gebaseerd op de eerdere resultaten van binnenkomst. Waardoor de langzaamste boten als eerste starten. Iedereen moet zo min mogelijk worden ingehaald. Om   21:00u is het einde van de wedstrijd en wordt de eind volgorde bepaald per klasse.

Alle deelnemers waren al vroeg op het water om zich voor te bereiden op een goede start.  De langzame boten al wat dichter bij de startlijn. Eén voor één zie je de boten vertrekken op weg naar de eerste keer boei. Hopende hun achtervolgers voor te blijven.

De wind is variërend, wat het laveren lastig maakt. Een juiste vaarlijn maken valt dan niet mee en kan het dus zijn dat de keer boei niet goed benaderd wordt. Waardoor helaas toch nog even overstag gegaan moet worden.

In onderstaande foto’s is te zien dat het lastig is een achtervolger voor te blijven als de wind variërend is in richting en snelheid.

En als je dan de startlijn passeert heb je natuurlijk nog boten die net gestart zijn en boten die nog op hun starttijd wachten en dan wordt van iedereen verwacht de voorrang regels te kennen.

Je bent blij dat je als eerste een keerboei kan nemen en je achtervolger slim af te kunnen zijn, door voor de wind zijn vaarlijn te kruisen!

Echter de giek (grootzeil) aan backboord (links) heeft voorrang. Dus moet de boot dat voor de wind vaart zijn vaarweg aanpassen.

Een inhaalrace levert hierdoor telkens mooie beelden.