Verslag zeilwedstrijd 12-07-2023

De 10 zeilwedstrijd van het seizoen en de 6e gezamenlijke start. (De wedstrijd van 5 juli wordt i.v.m. de storm opnieuw ingepland.) Een bewolkte zonnige avond met een straffe zuidwesten wind kracht 3-4.

Het veld bestond uit 15 deelnemers.

8 schepen in de gele klasse, parcours boei NN38 en NN22 en 7 schepen in de blauwe klasse, parcours boei NN40 en NN20. De start was richting boei NN38 en  NN40.

De 10e  zeilwedstrijd was met een gezamenlijke start. De start was om 19:30u het parcours moest 2x worden afgelegd.  De wind zuidwest 4 bracht veel actie met zich mee voor de 15 deelnemers. Gelukkig had ik een vriend meegevraagd om ook foto’ s te maken. Het schieten van de foto’s ging vaak aan één stuk door i.v.m. de vele acties die op het water plaats vond. Verschillende lenzen geeft met 2 toestellen meer keuzes met de gemaakte foto’s om een mooi verslag te maken.

Gezamenlijk hebben wij 634 opnames gemaakt.

Met deze wind richting is het snel uitdagend om de haven met zeilen uit te varen. Ook al mag dat niet, maar als de windrichting zo is…, sommige hebben daar een goede positie voor. De ander heeft pech en moet toch de motor aanzetten. Hier later over meer aan het einde van dit wedstrijdverslag.

Na het vooraf oefenen inschatten van de snelheid met de windrichting gaan de eerste zeilboten van het veld over de start lijn om 19:30u.

Gelijk ontstond er een strijd in het voorste gedeelte van het veld.

Na de start worden de zeilen nog beter gezet en zie je de snelle boten in beide klassen zich los maken uit het veld.

Sommige zeilboten kunnen lengte maken anderen ontkomen er niet aan om eerder overstag te moeten gaan. Wat zeker mooie momenten geeft.

De windrichting geeft de uitdaging voor sommigen schippers zoals ik eerder in dit verslag schreef. De Start/Finesse lijn licht schuin op de haven van de windvlag naar de groenen boei NN29. Dus denken sommige schippers verder na en finesse op de kop van de haven en strijken daarna direct de zeilen. Wat een mooie actie geeft. Zeker tegelijk met een sleep.

Maar ja ook kan een schipper pech hebben! Na het finesse tegen wind motor aan en zeilen laten zakken. Is een gewone actie. Echter met een spinaker was het fout gegaan één van de lijnen van de spinaker was in de schroef te recht gekomen. Wat niet prettig is bij zo’n wind. Dus geven wij even een sleepje!   Wat later een spectaculair moment gaf  op de kop van de haven en finishlijn