Verslag zeilwedstrijd 06-09-2023

De 14e zeilwedstrijd van het seizoen en de 6e inhaalrace. Een warme avond met een strak blauwe. De oostenwind was minimaal kracht 1.

Het veld bestond uit 11 deelnemers.

4 schepen in de gele klasse, parcours boei NN24 en NN38 en 7 schepen in de blauwe klasse, parcours boei NN22 en NN40.  Het parcours moet wordt een aantal maal afgelegd tot het eind tijdsein van 21:00u. De start was richting boei NN22 en  NN24.

Een warme mooie zeilavond met niet al teveel wind Oost krach 1. Van de aanwezige zeilschepen vertrok als eerste de Dreamer om 19:21u. Meerder deelnemers waren al op het water om te kijken waar de beste windbries stond. Uitgangspunt een inhaalwedstrijd is met weinig wind een ook een wedstrijd. Iedereen is met geluk voor te blijven of in te halen.

En ja dan is het natuurlijk wel goed opletten om niet te ver van de startlijn vandaan te komen. Zeker niet als dan ook de wind dan even helemaal wegvalt bij jou. Voordat je het weet starten ook de andere schepen en ben je al 3 keer ingehaald.

Met zo weinig wind wordt er van alles geprobeerd om precies op tijd de startlijn te passeren en het klein beetje wind goed te vangen om meters te maken. En dan overkomt het ook jou,… je valt stil… en zie het hele veld met die verschillen starttijden van je weglopen wat echt zuur is!!!

Het is een warm en een enkele zeilboot eigenaar had besloten om die avond wat anders te gaan doen. Een grote plons was hoorbaar en te voelen met de hoeveelheid water dat daarbij vrijkomt.

Vervolgens hoor je een geroep van een zeehond dus …

Weinig wind veel speedboten die eens lekker gas gaven op het gladden water, mensen die lekker aan het Suppen waren of iemand in een bandje achter een snelle boot, die overigens geen claxon nodig had i.v.m. een gillende keukenmeid geluid wat hij erachter had hangen.

Gelukkig was er bij tijds een beetje wind waardoor iedereen zich kon focussen  op de wedstrijd.

Gaat het er rustig aan toe dan kan je ook ergens gaan liggen een op je gemak om je heen kijken.

Langzaam lopen de snelle zeilschepen op het veld in en nemen de kopposities in hun klasse “Geel of Blauw” over. Terwijl vele nog hun best doen om de 2e keerboei te halen voor het eindsein van 21:00u wordt gegeven.

De navigatie verlichting wordt overal aangedaan, foto’s zijn niet meer te maken en alleen een superlang, lang eindsein wordt om 21:00u gegeven (Knappen longinhoud Jaap)